wrapper

Международна конференция

Чисти технологии за устойчива околна среда - води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ за изграждане и развитие на Център за компетентност

На 4 юни за 15-а година „Мениджър“ организира „Зелен форум“, който слага на фокус актуалните въпроси за зеления преход, климата и енергетиката. В четири дискусионни панела експерти ще обсъдят най-горещите зелени теми у нас и по света. За първа година Центърът за компетентност "Clean&Circle" се присъединява към форума като партньор.  

manager event

Реалностите пред Зелената Европа

Какви са ползите и рисковете за конкурентоспособността на Европа за зелените политики? Как да осигурим ресурси за зеления преход? Зелената сделка в България – къде искаме да бъдем и как да го постигнем? Дали конфигурациите на европейските институции след изборите биха довели до преосмисляне на зелените политики?

Това са въпросите, на които ще търсят отговор в първия дискусионен панел „Реалностите пред Зелената Европа – скорост, ресурси, сигурностМария Симеонова, директор на софийския офис на Европейски съвет за външна политика, Пламен Димитров, член на управителния съвет на Българско геополитическо дружество, Мария Минчева, зам.-председател на Българска стопанска камара, д-р Петър Попчев,  посланик, президент и изп. директор на Фондация Нет Зиро Международна мрежа за климата. Таня Кръстева, главен редактор на списание ,,Мениджър", е модератор на панела.

Управлението на отпадъците

Кои са най-големите предизвикателства пред рециклирането заради сега действащото законодателство? Какви промени трябва да се случат, за да улеснят процеса и да го направят по-ефективен?

Отговори на тези въпроси ще потърсим в скоростно интервю на тема ,,Иновации и регулации в управлението на отпадъците“ с Антония Спасова, прокурист на ,,Еко Партнърс България" АД и доц. д-р Марина Стефанова, зам.-декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажиране“ в Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ и изпълнителен директор на фондация ФЕБ.

Енергийният потенциал на България

Ще разговаряме за енергийния потенциал на страната ни, който може да се разгърне в този прекрояващ реалностите период, ако се преборим със зависимостите в сектора. Какви са целите и етапите на енергийния преход? Какво е актуалното състояние на сектора в България и къде седят държавата и частният сектор в мобилизирането на инвестициите?

Тези теми ще бъдат обсъдени на 4 юни от експертите: д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ,,ЕнЕфект“, д-р Юлиан Войнов, директор на дирекция ,,Мониторинг и контрол на Регламент (ЕС) 1227/2011 (REMIT)” в КЕВР, Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт. Модератор на панел е Апостол Дянков, съветник към Министерство на околната среда и водите.

Какви са трайните последици от климатичните промени и как да приспособим бизнеса си към тях?

Зачестилите климатични аномалии и природни бедствия ще променят бизнесите в много райони. Земеделието, енергетиката, застраховането и туризмът са на първа линия, но не са единствените, които трябва да променят бизнес визията си. Какви последствия вече се наблюдават за бизнеса в резултат на климатичните промени и как компаниите да се адаптират към тях?

Симеон Матев, доктор по климатология и асистент по климатология в СУ „Св. Климент Охридски“ в катедра „Климатология, Хидрология и Геоморфология“ ще ни помогне да открием отговорите на тези въпроси. 

Устойчивото развитие по-необходимо и по-видимо отвсякога

Каква е взаимовръзката между устойчиво развитие и конкурентоспособност? Как свързваме устойчивостта с нормалния бизнес модел и как интегрираме устойчивото развитие в бизнес стратегията?

Тези теми ще засегнат в трети дискусионен панел Любомир Любенов, мениджър сътрудничество с клиенти, ,,Данон Сердика“ АД, Анелия Иванова, мениджър връзки с обществеността, ,,Филип Морис България“, Теодор Георгиев, ръководител ,,Право и съответствие“ в ,,Нестле България“ и ръководител ,,Устойчивост“ за ,,Нестле Югоизточна Европа“, Иван Димитров, главен инвестиционен стратег и портфолио мениджър на ОББ Асет Мениджмънт. Доц. д-р Марина Стефанова ще модерира панела.

Електромобили vs. ДВГ - бъдещето на мобилността

Инфраструктура: Готова ли е електропреносната мрежа, или тя ще се окаже препъни камъкът пред електрическата мобилност? Къде сме ние на глобалната карта на Електрическата мобилност?

Правят ли крачка назад електромобилите, или се готвят за скок, ще обсъдят в четвърти дискусионен панел експертите Ангел Сергеев, журналист в DizzyRiders и международен редактор в Motor1.com, доц. д-р инж. Дурхан Салиев, ръководител катедра ,,Двигатели, автомобилна техника и транспорт" във Факултет по транспорта при Технически университет, София, Никола Симон, VP Global Technology Officer в Melexis. Модератор на панела е арх. Любомир Станиславов, основател и управител, S Architectural Team.

На тези и още въпроси ще търсим отговори на 4 юни от 12:00 часа в Интер Експо Център. Събитието е с безплатен достъп, очакваме ви с предварителна регистрация тук.  

***
Генерален партньор: ЕКО ПАРТНЪРС БЪЛГАРИЯ АД. 

Основни партньори: Philip Morris BulgariaDanone България, ОББ.

С подкрепата на: Нестле България, RAICOMMERCE, photomate, MELEXIS.

Институционален партньор е Българска стопанска камара, Clean&CircleИнститут за енергиен мениджмънт, Асоциация на индустриалния капитал в България.

Медийни партньори:  bTV Media Group BNT, Дарик радио.

logo-bg Проект BG05M2OP001-1.002-0019:„Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. logo-bg-right

За нас

Срокът за изпълнение на проекта е: 30 март 2018 г. - 30 ноември 2023 г.

Водеща организация е Софийският университет "Св. Климент Охридски“.

Цел на проектае изграждане на ефективна инфраструктура и научноизследователски капацитет за развитие на иновации в кръговата икономика с фокус върху води, енергия и управление на отпадъци 

Предстоящо

На 4 юни за 15-а поредна година „Мениджър“ ...
Запознайте се с пълната програма на третото ...
Clean&Circle беше домакин на международна ...